Over gedachten: je creëert je eigen werkelijkheid

Het is belangrijk om te beseffen dat wat er ook in de buitenwereld gebeurt nooit de reden is van vervelende gevoelens die we ervaren. We lijden niet door de omstandigheden, door andere mensen of wat er ook maar gebeurt, maar altijd door onze eigen gedachten daarover. Daarom kun je ook nooit iemand anders verantwoordelijk stellen voor wat jij voelt.

Je ervaart pijn doordat de gedachten, opvattingen en normen die in je opkomen botsen met de realiteit. Omdat ze botsen met de realiteit zijn het altijd onware gedachten. Het zijn gedachten zoals: ‘Dat had hij niet mogen doen/zeggen’. of: ‘Dat had wel/niet mogen gebeuren’. Als je jezelf goed observeert, zie je dat die gedachten altijd een hoog ego-gehalte hebben en een geloof in beter weten en/of slachtofferschap in zich meedragen.

Een eenvoudig voorbeeld van zo’n onware gedachte: “Het regent vandaag en daardoor voel ik mij somber.” Als deze uitspraak waar zou zijn en de regen de oorzaak zou zijn van somberheid, dan zou iedereen op deze dag somber moeten zijn. Het is dus een onware uitspraak. Tussen het feit dat het regent en de gemoedsaandoening somberheid zit een gedachte of opvatting die deze somberheid teweegbrengt. Dat kan een gedachte geweest zijn in de trant van: “Het zou vandaag eindelijk mooi weer moeten zijn”.

Als je goed kijkt kun je ontdekken dat werkelijk alle emoties veroorzaakt worden door wat we vinden over iets en wat in de praktijk anders uitpakt.

Daarom is het goed om alle gedachten waarmee je jezelf pijn doet te onderzoeken op hun waarheidsgehalte zoals Byron Katie* dit leert: Is het waar? Kun je zeker weten dat het waar is? Hoe voel je je als je die gedachte gelooft? Wie zou je zijn, hoe zou je je voelen zonder die gedachte?

Probeer het eens en verbaas jezelf met de rust en ontspanning die je voor jezelf kunt scheppen.

Deze blog delen via:

Volg jij het pad van je dromen?

Ben jij de baas in je leven, je lichaam en je energie en voelt en stroomt het goed? Of ervaar je blokkades of belemmeringen? Ik ondersteun je graag vanuit mijn praktijk in Bergen om die te ontdekken en te ontsluiten. zodat jij met gemak, plezier en lichtheid je pad kunt vervolgen.

Mijn stijl? Intuïtief, nuchter, doortastend, liefdevol en met humor. Voel je dat je bij mij moet zijn? Neem contact op. Ik zie je graag.

Ook interessant