Zelfdiscipline

Voor iedereen die moeite heeft met verslavingen of het weerstaan van de verleidingen van het leven (en ik ken weinig mensen die daar altijd geheel vrij van zijn, mezelf incluis….😉) is de onderstaande wijze tekst de moeite waard om te lezen en even bij stil te staan op het moment dat een je je voor een verleiding geplaatst ziet. Kijk eens rustig en objectief welk mechanisme in werking treed want heel erg ingewikkeld om ze te weerstaan is het nou ook weer niet….

“Discipline is voor de meesten van ons een moeilijk woord. Het roept beelden op van iemand die met een stok over je heen staat en je vertelt dat je fout bezig bent. Maar zelfdiscipline is anders. Het is de vaardigheid om door het holle geschreeuw van je eigen impulsen heen te kijken en hun geheim te ontzenuwen.

Ze hebben geen macht over jou. Het is allemaal show, bedrog. Je impulsen schreeuwen en tieren naar je, ze verleiden, ze sussen, ze dreigen, maar ze hebben eigenlijk helemaal geen stok achter de deur. Je geeft toe uit gewoonte. Je geeft toe omdat je nooit echt de moeite neemt om verder te kijken dan de dreiging. Het is daar allemaal leeg. Er is maar één manier om deze les te leren. De woorden op deze pagina zullen het niet doen. Maar kijk naar binnen en zie wat er naar boven komt – rusteloosheid, angst, ongeduld, pijn – zie het gewoon naar boven komen en bemoei je er niet mee. Tot je grote verrassing zal het gewoon weggaan. Het komt op, het verdwijnt. Zo eenvoudig is het.

Er is een ander woord voor zelfdiscipline. Het is geduld.”

~ Bhante Henepola Gunaratana ~

Deze blog delen via:

Volg jij het pad van je dromen?

Ben jij de baas in je leven, je lichaam en je energie en voelt en stroomt het goed? Of ervaar je blokkades of belemmeringen? Ik ondersteun je graag vanuit mijn praktijk in Bergen om die te ontdekken en te ontsluiten. zodat jij met gemak, plezier en lichtheid je pad kunt vervolgen.

Mijn stijl? Intuïtief, nuchter, doortastend, liefdevol en met humor. Voel je dat je bij mij moet zijn? Neem contact op. Ik zie je graag.

Ook interessant