Loslaten, hoe doe je dat? 10 tips

Loslaten is één van de moeilijkste dingen in het leven. Ieder van ons wordt er mee geconfronteerd. Maar het lijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan want we leren niet hoe je dat dan doet. Hieronder volgen 10 tips die je hopelijk wat houvast geven.

1. Loslaten is normaal

Loslaten…. we doen het iedere dag.  We ademen in en enkele seconde later wordt de lucht uit onze longen geperst.  In een flits is hij weg. Nooit komt diezelfde ademhaling terug, net zoals het moment waarin het gebeurde.  Niets is hetzelfde.  Alles is altijd anders.

Ademen vinden we de normaalste zaak van de wereld.  En dat is ook zo.  Leven betekent nu eenmaal ademen.  Leven betekent ook loslaten.

Vaarwel zeggen tegen vrienden, je werk, je geliefden.  Afscheid nemen van je dromen en verwachtingen die je zo koesterde.  Het is vaak een bittere pil om te slikken.

Besef dat loslaten en verandering bij het leven hoort.

2. Het enige moment dat je hebt is het NU

Inderdaad, je bevindt je in het NU.  Gisteren is voorbij en komt nooit meer terug.  Morgen blijft een groot raadsel.  Er is alleen dit moment.  Het grootste deel van wat er op dit ogenblik in je leven gebeurt heb je misschien niet in de hand.  Wat je wel kan bepalen is de manier waarop je ermee omgaat.  Accepteer wat zich nu aandient en stel jezelf de volgende vraag: ’Wat kan ik hieruit leren?’ ‘Hoe kan ik datgene wat zich nu afspeelt in mijn leven (positief of negatief) aanwenden om mijn toekomst te verbeteren?

3. Laat de angst voor verandering los

Het liefst behouden we alle positieve dingen in ons leven.  We klampen ons aan ze vast alsof ze onze reddingsboei zijn.  Maar misschien is hetgeen je zal krijgen veel beter dan je ooit had kunnen denken.

Krijg je niet iets beters?  Vergeet niet dat je altijd, op elk moment de nodige stappen kan zetten om te veranderen.

4. Bevrijd je van je controle drang

Het is een gedachte dat je controle hebt maar ik moet je teleurstellen, heel vaak is dit een illusie.  Je focust je op de buitenwereld die je met beide handen wil vasthouden.  Keer naar binnen, naar jouw middelpunt, jouw kern.  Daar vind je de kracht om de omstandigheden die zich buiten jou afspelen aan te kunnen.

De enige controle die je hebt is die over jezelf.  Jij bent diegenen die keuzes maakt en beslissingen neemt.  Niet kiezen is ook kiezen, vergeet dit niet!  Ook in ongunstige omstandigheden bepaal jij hoe je hierop reageert.  Neem je leven in eigen handen, ook bij verlies en tegenslag.

5. Laat de ander gaan!

Hoe moeilijk het ook is: laat los.  Weet dat je mensen en zaken enkel loslaat in de fysieke wereld.  Met jouw gedachten kan je steeds naar hen toegaan.

De ander is niet jouw eigendom.  Je hebt geen macht over de ander.  Accepteer dit. Ieder leeft zijn eigen leven en is er ook zelf verantwoordelijk voor.

6. Neemt de dood een geliefde mee?

Hartverscheurend en woorden schieten op zo’n moment tekort.  Ook ik heb de dood en afscheid nemen in mijn huis moeten binnen laten.  Hij heeft geliefden meegenomen (te vroeg geboren kinderen, mijn moeder, een zus door suïcide) maar niet mijn herinneringen en zeker niet mijn liefde.

De relatie blijft bestaan, ook al is hij of zij er niet meer.  Een geliefde loslaten betekent leren op een andere manier vasthouden.  Hoe doe je dit?  Pijn is de keerzijde van liefde.  Wees dankbaar voor al het mooie dat je hebt gekregen.  Loslaten betekent dat je iets mocht ontvangen.  Hoe graag je ook nog zoveel meer zou willen ontvangen, wees blij met wat je kreeg.  Koester de herinnering en je liefde zodat ze altijd bij je blijven.

7. Geef verwachtingen mee met de wind

In de verwachting ligt de kiem van de ontgoocheling.  Iets van jezelf of anderen verwachten brengt veel angst en spanning.  Fijne gevoelens willen we kost wat kost vasthouden, negatieve laten we zo snel mogelijk gaan.

Toch worden we met negatieve ervaringen geconfronteerd.  Beloftes worden niet vervuld, de ander voldoet niet aan onze verwachtingen, onze droombaan geeft geen vervulling meer, we worden er niet meer blij van.  Gevolg: je voelt je gefrustreerd en wat is dan vaak een eerste impuls?  Piekeren en je focussen op je teleurstellingen.

Weet dat hoe meer aandacht je aan iets besteedt, hoe groter het probleem lijkt en hoe moeilijker je er afstand van kan nemen. Alles wat je energie geeft groeit. Geef je focus liever aan wat je wel wenst en wilt.

8. Omarm je gevoelens

Concentreer je op de sensaties in je lichaam.  Wat voel je?  Hoe ziet dat gevoel eruit, als een zwarte bal of een monster?  Visualiseer dat je de bal of het monster vastneemt en in een mandje legt.  Bind in gedachten een touw met een ballon vast aan het mandje en zie hoe jouw luchtballon de hoogte in gaat.  Vaarwel frustratie, vaarwel nare gevoelens, het gaat jullie goed!  Probeer deze oefening eens, hij helpt echt. Doe hem indien nodig meerdere keren.

9. Het ultieme afscheid

Weet dat het moment zal aanbreken waarop je alles moet loslaten, inclusief jouw leven.  Is dit voor jou een beangstigende gedachte en wil je hier liever niet aan denken? Accepteer het feit dat je leven eindig is want ze geeft juist waarde aan je leven.  Je tijd is kostbaar, besteed die goed.

10. Geef het de tijd

Last but not least misschien wel de belangrijkste tip: loslaten, rouwen – wat ook hoort bij loslaten- en helen kost tijd. Wees lief voor jezelf en geef het de tijd.

Laat los want het is nodig om vooruit te komen in het leven.  Groeien, bloeien en loslaten is de cyclus van het leven.  Ook van jouw leven!  Loslaten is een noodzakelijk onderdeel.

Deze blog delen via:

Volg jij het pad van je dromen?

Ben jij de baas in je leven, je lichaam en je energie en voelt en stroomt het goed? Of ervaar je blokkades of belemmeringen? Ik ondersteun je graag vanuit mijn praktijk in Bergen om die te ontdekken en te ontsluiten. zodat jij met gemak, plezier en lichtheid je pad kunt vervolgen.

Mijn stijl? Intuïtief, nuchter, doortastend, liefdevol en met humor. Voel je dat je bij mij moet zijn? Neem contact op. Ik zie je graag.

Ook interessant